Perdiswell Case Study

Perdiswell Leisure Centre

When Perdiswell Leisure Centre decided to build a new eight lane competition swimming pool, Cantoo Design were commissioned to work with the client on the interior finishes.

Cantoo also undertook a community engagement programme with local schools to design and develop special art features for the new facility.

One of the elements that was developed was a feature wall for the entrance reception area. Cantoo contacted Vinyline for their assistance because as the designer, Eric Klein Velderman said;

“Whilst deceptively simple the banner artwork is a complicated articulated faceted series of surfaces that required both precision in the manufacture of the joinery and a perfect fit and finish during the installation. Vinyline were an ideal partner who remained focused and committed to getting it right.”

The resulting design was a 3D banner feature combining a timber frame structure measuring 3.75m wide x 7m high with a tensioned fabric system fixed to the timber to display the images. The images were set at varying depths from 50mm to 300mm to give the structure a three dimensional look. All the images were printed on a dye-sublimation fabric and fixed within an aluminum grid system so that they can potentially be substituted for new artwork should the client so desire.

Starting with a plain wall (picture 1) the frame was fixed (pictures 2, 3, 4). A tensioned fabric system, including the images were then fixed to the timber frame (pictures 5, 6, 7, 8, 9 & 10).

Picture 1
Picture 2.
Picture 3
Picture 4
Picture 5
Picture 6
Picture 7
Picture 8
Picture 9
Picture 10